مدیرعامل سابق باشگاه استقلال خوزستان گفت: مادی شدن ورزش و نتیجهگرا شدن و نیز پیروزی به هر قیمتی سبب شده است تا بسیاری از معیارهای اخلاقی نادیده گرفته شوند.
صفرعلی جمالپور در گفت و گو با ایسنا، با بیان این که این روزها همه معتقدند اخلاق گمشده ورزش ایران است، اظهارکرد: نمونه بارز آن نیز ثبت صحنه های زشت و درگیری در اولین تمرین تیم استقلال تهران در روز معارفه جواد نکونام است که فقط باید این فوتبال و ورزش که اخلاق پازل گمشده آن است، افسوس خورد.
وی بیان کرد: در این راستان نیز چند سوال مطرح است که چرا وضعیت اخلاقی ورزش خوب نیست و وظیفه ترویج اخلاقیات در ورزش برعهده چه کسانی است؟ مدیران سهم بیشتری در اخلاقمداری دارند یا قهرمانان یا مربیان؟ و آیا رعایت اخلاق در ورزش حرفهای با درآمدزایی که از آن صورت می گیرد، تناقض دارد؟ این ها سوالاتی است که مدیران ورزش باید پاسخ آن را بدهند.
این مدیر ورزشی ادامه داد: در کشور ما اخلاق از جایگاه ویژهای برخوردار است و بحث اخلاق نقش بسیار مهمی در زندگی فردی و اجتماعی ایفا میکند و رعایت شئونات اخلاقی نیز در فرهنگ و ادبیات ایرانیان نهادینه شده است. از ابتدا تاکنون مقوله اخلاق در ورزش بسیار مورد توجه بوده است و یک قهرمان ورزشی در هر رشتهای که فعالیت میکند با رعایت اصول اخلاقی میتواند برای قشر نوجوان و جوان الگو قرار یگیرد و در جامعه تاثیرگذار باشد.
وی تاکید کرد: در واقع در گذر زمان برخی رفتارهای غیراخلاقی در ورزش رایج شده است و مسائلی به وجود آمده که سبب شده است برخی از ورزشکاران ما با شئونات اخلاقی فاصله بگیرند. ما معمولا وقتی میخواهیم پدیدهای را بررسی کنیم، دنبال علتها نمیرویم و به سراغ معلولها می رویم. به همین دلیل وقتی میبینیم اتفاقی افتاده است، دنبال آن اتفاق می رویم و به علتها توجه نمیکنیم؛ اینکه بررسی کنیم ریشه این اتفاق و علت بداخلاقی چیست؟
جمالپور گفت: اگر در یک رقابت یا مسابقه با بیاخلاقی مواجه میشویم، این رفتارهای ناشایست را نمیتوان به همه بازیکنان نسبت داد زیرا همه به یک شکل نیستند؛ یکسری مسائل و مشکلات در دنیای امروزی به وجود آمده که شاید در دهههای گذشته نبوده است و همین مشکلات فرد را در تنگنا قرار میدهد و منجر به بروز رفتاری غیرعادی میشود که حتی خود شخص هم باورش نمیشود که در یک لحظه مرتکب چنین خطایی شده باشد. اگر ضوابط و مقررات ورزشی رعایت شود، این گونه معضلات کمتر خواهد شد.
وی با بیان اینکه اخلاق رکن جدانشدنی از ورزش است و همه دوستداران ورزش هم ورزش را جدا از اخلاق نمیپسندند، عنوان کرد: از کسانی که در میادین ورزشی فعالیت میکنند انتظار بیشتری میرود و در باور همگان هم اینگونه جا افتاده است که ورزشکاران اخلاقمدار هستند. ولی متاسفانه این روزها شاهد کمرنگ شدن اخلاق در ورزش هستیم و به نظر من مادی شدن ورزش و نتیجهگرا شدن و نیز پیروزی به هر قیمتی سبب شده است تا بسیاری از معیارهای اخلاقی نادیده گرفته شوند و زیر سوال بروند. پس تا زمانی که معیارهای اخلاقی با مادیات سنجیده شود جدایی اخلاق و ورزش بیشتر خواهد شد.