عادل سواری در حاشیه بازدید فرمانداران شهرستانهای پایین دست سد کرخه، اظهارداشت: تنش آبی در این حوضه برای شهرستانهای پایین دست شامل حمیدیه، دشت آزادگان و هویزه مقداری سختتر خواهد بود.
وی افزود: با توجه به اینکه فرمانداران به عنوان نمایندگان عالی دولت در این شهرستانها، نقش بسزایی در بسیج امکانات و مدیریت شرایط پیش رو دارند، از آنها برای بازدید از سد کرخه و مطلع شدن از آخرین وضعیت منابع آبی این حوضه دعوت شد تا از هم اکنون هماهنگیهای لازم برای گذر از این وضعیت انجام شود.
سواری با اشاره به نقش اصلی کشاورزان در عبور از شرایط کم آبی گفت: نقش اساسی به دوش کشاورزان است به همین دلیل برای اقناعسازی، برنامه بازدید از سد مخزنی کرخه برای کشاورزان پایین دست حوضه کرخه در دستور کار قرار دارد.
کاهش ۵۲ درصدی ذخیره سد کرخه
معاون فنی و تولید سد و نیروگاه سد کرخه همچنین با اشاره به وضعیت خشکسالی و کاهش تراز آب پشت سد کرخه در مقایسه با پارسال، گفت: حجم آب در مخزن یک میلیارد و ۱۹۵ مترمکعب و سال گذشته ۲ میلیارد و ۵۱۰ مترمکعب بوده است که با ۵۲ درصد کاهش در ذخایر روبرو هستیم.
شهرام شریعتی افزود: تراز فعلی سد کرخه ۱۸۱.۹۸ متر است که در مدت مشابه پارسال ۱۹۸.۴۲ بوده که تقریبا ۱۶ متر کاهش را نسبت به سال گذشته نشان میدهد.
وی ادامه داد: نیروگاه سد کاملا از چرخه تولید برق خارج شده است در صورتی که سال گذشته ۹۰ متر مکعب آب از نیروگاه خارج و تقریبا یک هزار و ۶۴۳ مگاوات ساعت برق تولید میشد.
شریعتی اظهارداشت: در حال حاضر ۲۲ درصد مخزن سد کرخه و در مدت مشابه پارسال ۴۷ درصد از حجم سد پر بوده است.
ممنوعیت کشت شلتوک در تابستان آینده
سازمان آب و برق خوزستان اخیرا در اطلاعیهای ممنوعیت کشت محصولات پرمصرف آب مانند شلتوک در تابستان ۱۴۰۱ در حوضه آبریز کرخه را اعلام کرده است.
در این اطلاعیه بررسی شرایط آبدهی و ذخیره مخزن سد کرخه، نشاندهنده وقوع خشکسالی در این حوضه اعلام شده است، به طوریکه از اول مهرماه تا ۱۲ بهمن ماه سال آبی جاری، آبدهی ورودی سد کرخه کاهش ۵۳ درصدی نسبت به بلندمدت و ۳۶ درصد کاهش نسبت به سال گذشته را نشان میدهد.
حجم ذخیره سد کرخه نسبت به زمان مشابه در سال گذشته یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب بوده و براساس پیش بینیهای سازمان هواشناسی تداوم شرایط بارشی زیر نرمال در ماههای پیش رو مورد انتظار است.
در ادامه این اطلاعیه آمده است: به استناد تصویب نامه هیات وزیران مورخ ۱۱ خرداد ۱۳۹۹ بررسی لازم توسط سازمان آب و برق خوزستان صورت گرفته و براساس شرایط منابع آبی تشریح شده، امکان تامین آب در داخل و خارج شبکههای آبیاری و زهکشی برای کشت محصولات پرمصرف از جمله شلتوک در تابستان سال آینده وجود ندارد بنابراین از کشاورزان تقاضا میشود از هرگونه ایجاد تعهد در اجاره اراضی یا انعقاد قرارداد شالیکوبی و…اکیدا خودداری کنند.
بر اساس این گزارش، بحران آب در تابستان امسال در خوزستان به ویژه در حوضه کرخه، اعتراضاتی را از سوی کشاورزان، اهالی شهرها و روستاها و فعالان محیط زیست به دنبال داشت.
رودخانه کرخه یکی رودخانههای دائمی خوزستان و از منابع تامین کننده اصلی آب شرب این استان (طرح آبرسانی غدیر) و کشاورزی و دامداری است. کاهش آبدهی این رودخانه، تالاب هورالعظیم در انتهای حوضه کرخه را در سالهای اخیر با بحران مواجه کرده است.
منبع: ایرنا